Waar worden de Vluchtelingen opgevangen?
De (Eritrese) vluchtelingen worden opgevangen in vluchtelingkampen, het woord zegt het al, het is een tijdelijk verblijf met minimale goeden, maar wel op een niveau dat het humaan blijft. Vluchtelingkampen zijn vooral bedoeld op korte termijn, zoals al vermeld is, het zijn meestal grote (verbannen) gebouwen, denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen die niet meer in gebruik zijn, maar wel voldoen aan elektriciteit en ruimte, of opgezette tenten die op korte termijn worden ingebracht om de snelle vluchtelingenstroom op te vangen.
Wat als prioriteit word gezien is het opvangen van de vluchtelingen, de Nederlandse overheid moet een plan bedenken om zowel de vluchtelingen op een gunstige locatie te plaatsen, als de lokale bevolking niet het gevoel geven dat ze overstroomd werden met vluchtelingen. Veel mensen in Nederland zijn tegen het concept dat grote hoeveelheden vluchtelingen 'gedumpt' worden in of rondom kleinere dorpen. Zo ken je misschien wel de video 'Dikke BMW' op geenstijl. De video is misschien wel grappig, maar de situatie waar het omgaat niet, de overheid wou zo'n 700 honden vluchtelingen plaatsen in een dorp waar slechts 400 man woont, uiteindelijk ging het van 700 naar 1400. Er ontstond een grote commotie over dat de lokale bevolking in de minderheid was en het er niet mee eens waren dat vluchtelingen in zulke grote groepen daar geplaatst werden.
Nu luidt de vraag, hoe gaan we een balans vinden en hoe gaan we deze vluchtelingproblematiek oplossen?
Hieronder staan de bekendste vluchtelingenkampen (met betrekking tot de Eritrese vluchtelingen)
Elst:
Een militair terrein in Utrecht. Het werd (in 1999) gebouwd, omdat er in Ermelo en Mill te weinig plek was. Op het complex van de Koninklijke Landmacht was ruimte voor zo'n 600 vluchtelingen. Tijdens de aanleg zei het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, dat ging om een noodvoorziening waar de asielzoekers, hooguit twee weken zouden verblijven. De gemeente spreekt af met buren dat de vluchtelingen tussen 23:00 uur en 8:30 uur niet buiten het kamp mogen komen.
Mill:
In 1998 raakte het tentenkamp bij Nijmegen overvol, waardoor extra opvang werd geregeld in het Noord-Brabantse Mill. Drie grote tenten moesten onderdak bieden aan 900 vluchtelingen, die nog niet terecht konden bij een van de aanmeldcentra in Nederland. Het ministerie van Justitie besloot dat er in eerste instantie 500 asielzoekers naar Mill mochten. Het kamp zou een jaar in gebruik blijven.
Ermelo:
In oktober 1998 werden ruim 700 vluchtelingen ondergebracht in tenten bij Ermelo. Vluchtelingenwerk Nederland noemde de opvang niet ideaal, maar zei dat het altijd beter is dan de mensen de straat op te sturen.. Het kamp bleek inderdaad niet ideaal: er was veel kritiek op de "inhumane" opvang. Zo bleken de tenten niet warm en niet waterdicht.
Maak jouw eigen website met JouwWeb